Madro i daginstitutionen et pædagogisk ansvar
Børn der tilbringer tid i daginstitutionen bliver naturligvis påvirket og præget af den mad og måltidskultur som personalet kommer med.
Som pædagog er du rollemodel og en stor indflydelse på de børn du dagligt er sammen med. Deres forhold til mad og krop har du indflydelse på og et medansvar for. Derfor er det vigtig at i som institution forstår hvad der sker i barnet når et barn fx bliver presset til at spise mad, eller hvis barnet dagligt oplever at bliver overvåget og kommenteret på i forhold til den mad der spise. Hvordan lærer børn at spise så det respektere og lytter til sine egne grænser og kropssignaler, er et af de temaer som jeg kommer ind på i mit foredrag som er lavet direkte til det pædagogiske personale der arbejder med børn i alderen 0-6 år.
Mange børn spiser 3-4 af dages måltider i daginstitutionen og vi ved at de første 3 år af barnet levetid har stor betydning for at hvordan barnet udvikler sig op gennem barndommen og kommer til at klare sig fremover. Det glæder både barnets almen udvikling, empati, sociale kompetencer, personlige grænsesætning mm. Herunder også barnet forhold til mad der resten af livet skal give næring til barnet udviklingspotentiale. Derfor er det vigtig at vi lærer at støtte barnet i at mærke sig selv og barnets grænser både når det kommer til sult og mætheds fornemmelsen, men også støtter barnet i mødet med alle nye fødevarer og konsistensen barnet skal introdukseres for og lærer at mestre i de første 3 år. Den motoriske udvikling har stor indflydelse på hvordan barnet lærer at håndterer redskaber som ske, kop, gaffel/kniv samt koordinering af bevægelser. Fin motorikken og sproget bliver også naturligt trænet i måltidsituationen det er derfor vigtig at huske på at måltidet ikke blot handler om ernæring og næring, som hvad barnet spiser og hvor meget.
Som udannet pædagog har jeg erfaret at måden vi spiser og snakker om maden på ude på stuerne varierer ligeså meget som mennesker er forskellige. For vi har alle vores egne meninger og oplevelser om mad og måltider. Det er et følsomt emne da mad er forbundet med mange meninger og følelser positive og negative som skyld og skam. Bare se ud i det danske medie og politiske land. Det er let at få et forvirret og forstyrret forhold til mad da vi befinder os i et samfund hvor der hele tiden popper en ny sundhedstendens op. Med nye regler som fører til endnu flere bekymringer og negative tanker. Derfor brænder jeg for at give jer som institution et fælles sprog og stå sted. En måltids pædagogisk strategi, som tager udgangspunkt i et anerkendende og respektful børnesyn, som kan formidles ud til alle ansatte og forældre så i får en fælles vej til at fremme sundheden for det enkle barn.